Ohita navigointilinkit
Vexi Savijoki - 
takaisin etusivulle

Kylässä maailman katolla

Siunausta tarvitaan erityisen paljon nepalilaisessa bussissa!

* Maailman korkein vuori, Mount Everest, ja seitsemän muuta maailman kymmenestä korkeimmasta vuoresta löytyy Nepalista. Maailman katolla sijaitsevasta maasta löytyy lumihuippujen lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista. Opiskelijoiden lähetysliiton retkikunta tutki Nepalia syyskuussa 2001.

Nepalissa työskentelevien suomalaisten lähettien avustuksella pääsimme hyvin mukaan nepalilaiseen elämänmenoon. Oli helpottavaa välillä päästä pois toisten turistien ja kaupustelijoiden jaloista maaseudun rauhaan. Maaseudulla sai huomata, kuinka vieraanvaraisia ja rehellisiä nepalit ovat. Jopa pääkaupungissa Katmandussa tuntui kaiken kaaoksenkin keskellä turvallisemmalta kuin jossain läntisessä suurkaupungissa.

Köyhyyttä ja rikkautta

Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Suomalaiselle kehitysmaan näkeminen silmästä silmään voi olla yllättävä kokemus. Median antama kuva kolmannen maailman maista ei ole kovin ruusuinen: afrikkalaiset nääntyvät nälkään, Latinalaisessa Amerikassa huumeviljelmät kukoistavat ja Lähi-idän levottomuudet jatkuvat vuodesta toiseen.

Köyhyys näkyi Nepalissa, mutta ei samalla tavalla kuin television dokumenteissa. Ihminen on sopeutuvainen ja vaikeampiinkin tilanteisiin yleensä totutaan. Suomessa ja Nepalissa ei ole paljoa yhteistä, joten pohjoisen ihmisillä riitti ihmeteltävää. Päällisin puolin kaikki tuntui kaaokselta, mutta tarkemmin katsoen huomasi, että kummasti kaikki tuntui sujuvan! Jos ruuhkassa autojen välissä oli tilaa yhdelle moottoripyörälle, oli siinä kohta ainakin kaksi moottoripyörää ja silti vältyttiin onnettomuuksilta!

Nepalin poliittista nykytilannetta kuvaa hyvin vaellusoppaamme kertoma kertomus kahdesta insinööristä. Molemmat olivat opiskelleet paikallisessa teknillisissä korkeakoulussa. Toinen miehistä ei ollut menestynyt opinnoissaan eikä tutkinnon loppukoe mennyt läpi. Mies sattui kuitenkin olemaan ministerin tuttu ja tutkintopaperi järjestyi ilman loppukoettakin. Todistuksen lisäksi järjestyi hyväpalkkainen työ. Toisella insinööriopiskelijalla opinnot olivat sujuneet paremmin ja hän suoritti loppukokeen hyvillä arvosanoilla. Pätevälle insinöörille ei kuitenkaan järjestynyt työtä. Vuosien työttömyyden jälkeen hänestä tuli yhden maakunnan maoistien johtaja. Maoistit ovat aseistettuja sissejä, jotka haluavat tehdä maasta kommunistisen tasavallan. Työttömyys, köyhyys ja korruptio ovat olleet vuodesta 1996 lähtien käydyn verisen taistelun kasvualustaa. Muutamassa vuodessa maolaisten kannattajien määrä on noussut viidestäsadasta 25 000:een. Kapinallisten erityisesti poliisia vastaan kohdistamissa iskuissa on eri lähteiden mukaan kuollut ainakin 1600 ihmistä. Taistelujen häviäjiä ovat köyhien kylien asukkaat, jotka joutuvat tahtomattaan kahden tulen väliin.

Ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin. Pari tanskalaista oli ollut vaelluksella vuoristossa kun toisen jalka murtui pahasti. Terveempi kaveri lähti hakemaan seuraavasta kylästä apua. Tällä välin maolaississit tulivat onnettomuuspaikalle. Sissit toimivat ideologiansa mukaisesti ja auttoivat heikompaa veljeään lastoittamalla jalan ja kantamalla hänet läheiseen kylään.

Lähetystyön eri muotoja

OL:n retkikunnan päätarkoituksena oli tutustua Nepalissa tehtävään lähetystyöhön. Monien kokemuksien keskeltä nousee tärkeimmäksi ehkä se, että Nepalissa lähetystyö sai oikeasti kasvot. Lähettien kertomukset Suomessa ovat usein värikkäitä ja mielenkiintoisia, mutta todellisuus on aina kertomusta mielenkiintoisempi. Lähetystyöntekijät ovat oikeasti ihan tavallisia ihmisiä! Jos välttämättä haluaa jotain erityistä etsiä, niin useimmille läheteille on suotu hiukan keskivertoa enemmän huumorin tajua. Matkalaisellakin pieni pilke silmäkulmassa helpotti kummasti monituntisia odotuksia liikenneruuhkissa ja muissa yllättävissä tilanteissa.

Lähetystyön perinteisin muoto, julistustyö on Nepalissa kiellettyä. Onneksi Lähetyskäskyä voi toteuttaa myös muulla tavalla. Nepalin monimuotoista lähetystyötä organisoi United Mission to Nepal (UMN) -niminen järjestö, jossa on edustajia eri kirkkokunnista ympäri maailmaa. Myös Suomen Lähetysseura on UMN:n jäsen.

SLS:n Nepalin lähetit työskentelevät mm. terveydenhuollon, koulutuksen ja kylien kehitystyön parissa. UMN on yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä ja sillä on laaja tuki nepalien keskuudessa. UMN:n ylläpitämään maankuuluun Tansenin sairaalaan tulee potilaita jopa Intiasta asti.
- Ihmiset ovat ystävällisiä, kiinnostuneita ja avuliaita, vakuuttaa Tansenissa työskentelevä Antti Harjunmaa.

Elämysmatkailua

Bussimatkailu on ehdoton osa elämysmatkailijan Nepalin reissua. Huomattavan edullisella hinnalla pääsee vaikka koko päiväksi matkalle, jonka muistaa varmasti vielä seuraavanakin vuonna. Ensinnäkin paikalliset linja-autot poikkeavat melkoisesti suomalaisista. Astuminen kirjavasti koristeltuun intilaiseen Tata -merkkiseen linjuriin on jo sinällään kokemus. Todellinen seikkailu alkaa kuitenkin vasta tien päällä. Nepal on vuoristoinen maa ja käytännössä lähes kaikki tiet ovat vuoren rinteille rakennetuilla penkereillä.

Linnanmäellä on jos jonkinmoisia vempaimia, jotka pistävät pään pyörälle. Heikkohermoisempi saattaa tuntea toisinaan jopa pelkoa. Mielessä takoo kuitenkin ajatus: nämä laitteet ovat turvallisia. Linja-automatka Nepalissa on kuin monituntinen ajelu vuoristoradassa - ilman turvalaitteita. Huono tie, vesisade, maanvyöryt ja vieressä oleva satojen metrien pudotus muodostavat takuuvarmaan elämyksen. Pelkoa ei lievitä kiipeilyyn perehtyneen matkatoverin lakoninen toteamus: "Tämä on red zonea, punaista aluetta, jossa (edes) kiipeilijä ei saisi olla". On helppo ymmärtää lähettejä, jotka kertovat rukouselämän vilkastuneen lähetyskentällä!

Lähetystyöntekijä Kirsti Kirjavainen tapasi kerran syrjäisessä kylässä buddhalaisen erakon. Erakko kysyi ulkomaalaiselta kolme kysymystä: - Syödäänkö teidän maassanne riisiä? Onko Dalai Lama käynyt maassanne? Entä juovatko ihmiset niin paljon alkoholia, että he tulevat humalaan? Kummastunut suomalainen joutui vastaamaan kaikkiin kysymyksiin myöntävästi. Siihen erakko totesi osuvasti: - Niin, kaikki maailman maat taitavat olla aika samanlaisia.

Vexi Savijoki
Julkaistu Music & Missionissa 1/2002

Lue lisää Nepalista Lähetysseuran sivuilta (www.mission.fi/tyoalue/nepal.html).
Lisää Nepal-kuvia löydät osoitteesta www.savijoki.net/nepal.


00730 Helsinki
p. 040 713 1576
S‰hkˆpostiosoite: vexi ‰t savijoki piste net