Pekka Simojoki
 

Ajankohtaista

Kuulumisia

Värikkäitä terveisiä täältä Kangasalta kevään jo kolkutellessa meidän vihreän talon ikkunoita! Näin on taas yksi talvi kohta nujerrettu ja suomalaiset hymyilevät kaduilla päivä päivältä enemmän. Paljon on monenlaista takana, iloa ja laulua on riittänyt, joskin tummiakin sävyjä on saatu nähdä. Perheen kuulumiset ovat aika vauhdikkaita, välillä ei itsekään mukana tahdo pysyä.

Meidän pesueen kolme vanhinta lasta ovat olleet omillaan jo monta vuotta. Vanhin tytär Henna on vielä kevään vierailevana näyttelijänä Rauman teatterissa, mutta jatkaa siitä syksyllä Tampereen Työväen Teatterissa 'Viulunsoittaja katolla' -musikaalissa. Se kannattaa varmaan käydä sitten katsomassa. Hänestä on tullut taitava ammattilainen, jolta sujuu draama, tanssi ja laulu. Siellä hän Tampereen keskustan tuntumassa asuu Miikkansa kanssa söpössä vanhan ajan puutalossa. Janne-poika jatkaa opiskelujaan Helsingin Yliopistossa ja tuntuu sekä hänellä että meidän mukavalla miniällä Henskalla olevan aika monta rautaa tulessa! Joku teistä lukijoistakin saattoi muuten törmätä Janneen vuoden vaihteessa suositun Jouluradion merkeissä! Heidi puolestaan jatkaa lauluopintojaan, musiikkiprokkikset vaihtuu ja hän antaa jo kuulemma itsekin laulutunteja! Hän jatkaa ahkerasti Aarnin kanssa keikkailua 'Poika ja Maria' -duon merkeissä ja loistavaa musiikkia tekevätkin. Kuunnelkaa vaan heidän debyyttilevynsä 'Kutsu', jossa on raikas ja koskettava meininki. (Tsekkaa poikajamaria.com!)

Kotona on meidän 'vanhojen' ilona vielä kuopus Joonas, joka toi taas ihan komean todistuksen syksyn ahkeroinnista. Kahdeksannen luokan kevät on menossa ja jopa ranskan kieli alkaa taipua ja uutena aineena on kevään ohjelmassa myös musiikkiteknologian alkeita! Mitähän musiikkia sieltä alkaa tulla, kun vähän odotetaan!? Nuori mies on kasvanut kovasti ja laulaa edelleen innolla Pirkanpoikien A-kuoron riveissä bassoa! Niin, se tietenkin täytyy mainita, että iloinen ja vauhdikas kääpiövillakoira Jedi tuo meidän taloon vielä vähän extra energiaa, ettei päästä vanhenemaan liikaa...

Vaimoni Arja on välillä tehnyt diakonin ammattitaidollaan useissa seurakunnissa erilaisia töitä ja tuurauksia. Jotain sellaista lienee luvassa myös tänä keväänä. Syksyn hän oli kuitenkin kotona ja piti meidän perheen palapeliä kasassa, kun minä jatkoin tätä kiertolaisen hommaani. Onneksi hän kuitenkin aina välillä lähtee keikoille laulamaankin. Arja on myös kovasti innostunut valokuvauksesta. Itselleni kuuluu hyvää, olen monessa mielessä onnellinen mies, mikä varmaan näkyy myös rivien välissä. Elämä yllättää monella tavalla ja sen koin itse erityisesti vuoden vaihteessa. Olin nimittäin ensimmäistä kertaa elämässäni vähän isommassa leikkauksessa, josta toipumiseen meni useampi viikko. Nyt alkaa kaikki olla taas kunnossa ja mies tien päällä entistä ehompana. Joka tapauksessa tällaiset pysäytykset on hyvin terveellisiä ja asiat saadaan oikeisiin mittasuhteisiin.

Tällaista kuuluu siis tänä keväänä meidän vihreään taloon Kuohunharjun juurella ja Vesijärven rannalla. On ollut valoa ja on ollut myös niitä varjoja, kaikkia elämän värejä. Tummia värejä meille toi erityisesti lasten rakkaan ukin, Arjan isän, yllättävä kuolema alkusyksystä. Siinä oli hieno mies, joka jätti perinnöksi lapsenlapsille ja meille vanhemmillekin paljon hyvää. Vielä muutama päivä ennen kuolemaansa, hän sanoi lääkäreille, jotka ihmettelivät, kuinka rauhallinen heidän potilaansa on: "Minä olen saanut julistaa hyvää sanomaa jo vuodesta 1959, ei minulla ole mitään hätää!" Niin, siinä on sellainen perintö, jonka itsekin haluaisi lapsilleen jättää. Kun ollaan Jeesuksen kanssa, ei meillä ole mitään hätää. Pidetään tästä kiinni!

Keikkarintamalta

Syksyllä oli musiikkirintamalla työn alla monenlaista. Itselleni jäi päällimmäisenä mieleen kahden viikon kiertue Amerikan mantereella, ensin Montrealissa ja sitten vielä Dallasissa. Olin siellä suomalaisten seurakuntien vieraana. Pidin workshopeja kuoroille ja olin mukana useammassa konsertissa ja musiikillisessa messussa. Ihanaa ja valtavan vieraanvaraista porukkaa sain siellä taas kohdata. Pitkästä aikaa vierailin myös Saksassa Christian Artists -seminaarissa, jossa edustin Suomea. Mukavaa oli tavata tuttuja kasvoja vuosikymmenien takaa. Siellä tajusin taas, että olemme osa suurta kansainvälistä kristittyjen perhettä. Toisaalta ymmärsin senkin, että meillä Suomessa tehdään hienoja juttuja kristillisen taiteen alalla!

EtCetera -kuoron kanssa pysyimme syksyllä tiukasti kotimaan kamaralla toukokuisen viikon Israelin kiertueen jälkeen. Muistona ja terveisinä Pyhältä maalta voit käydä katsomassa kuuntelemassa uuden laulun ja katsomassa musiikkivideon, jonka saimme aikaan sillä matkalla kaiken kiireen keskellä (https://youtu.be/Ld5q_QfPKW8). Keväälläkin EtCetera tekee pienen ulkomaan kiertueen, tällä kertaa lähinaapuriimme Ruotsiin 24-26.2. Konsertteja on Linköpingissä, Skövdessä ja Boråsissa. Keväällä pidämme aiempaan malliin taas Ilkka Puhakan ja Jukka Jämsénin kanssa noita perinteisiä Majatalo-iltoja eri puolilla maata, tulkaapa tsekkaamaan. Erityisesti haluan teidät kuitenkin kutsua Riihimäen Urheilutalolle 8.4., jolloin parin vuoden tauon jälkeen pidämme EtCeteran kanssa mahtavan BIG LIGHT -tapahtuman! Aikaisempina vuosina olemme saaneet paikalle yli 1000 ihmistä ja uskon, että väki tulee nytkin. Meillä on siellä hienoja vieraita, joista voin paljastaa vaikka Jipun ja Mikko Vaismaan...

Exit on edelleen voimissaan ja ikinuoret herrasmiehet tuntuvat nuortuvan (?) vuosi vuodelta tai ainkin intoa on riittänyt. Tämä vuosi on meille tärkeä sillä syksyllä tulee peräti 30 vuotta täyteen bändin ensimmäisestä konsertista! Kyllä nuo vuodet ovatkin menneet käsittämätöntä vauhtia! Nyt keväällä pidämme bändin historian ensimmäisen keikkatauon, vedämme puoli vuotta henkeä ja aiomme jopa harjoitella sekä syksyä että tulevaa juhlalevyn ajatellen. Kevään ainoa keikka on toukokuussa 20.5. Turun Kirkkopäivillä, jossa Exitiä voi taas kuulla livenä. Kesällekin tulee varmaan jokunen keikka, mutta syksyllä sitten rävähtää kunnolla, kun juhlakiertue alkaa. Seuratkaa siitä ilmoittelua, niin mahdutte mukaan!

Näiden lisäksi haluaisin vielä kutsua teitä toiselle AVARA -kiertueelle maaliskuun lopulla 22-26.3.! Siinä kuulette vähän "erilaista simojokea", ja ennenkaikkea hienoa folk-henkistä soitantaa, josta vastaa mahtava trio, joka minulla on mukana. Erityisesti täytyy mainita uskomaton muusikko Matti Kallio, joka soittaa pianoa, haitaria, bassoa, huilua, laulaa stemmoja ja tekee monet noista vielä yhtä aikaa!! Enimmäkseen olen kuitenkin edelleen itsekseni tien päällä eri puolilla maata vanhan Ovation -kitarani kanssa. Siellä on "mies ja kitara" -konsertteja, majataloja, kouluvierailuja ja monenlaista muuta keikkaa. Tulkaa taas moikkaamaan, kun jossain törmäillään!

Uutta

Levyrintamalla tapahtui viime vuonna todella paljon. Isoin juttu meikäläiselle oli varmaan minun musiikkiurani neljäs soololevy, nimeltään AVARA, jonka lauluja tuolla Avara -kiertueella lauletaan. Laulut ovat siinä kaikki jollain tavalla henkilökohtaisia ja itselleni erityisen läheisiä. Viime vuonna olin myös välillä aika 'lapsellisissa' tunnelmissa. Toukokuussa julkaistiin nimittäin kaksi uutta ja erilaista lastenäänitettä! Ensinnäkin ilmestyi tuo Seinäjoen loistavan lapsikuoron Solinan kanssa tehty SOLINA -levy, joka melkein revittiin käsistä. Luulen, että mistään aikaisemmasta lastenlevystä en ole niin paljon saanut palautetta kuin tästä. Jopa monet nuoret isät ovat kertoneet kuuntelevansa levyä autossa silloinkin, kun lapset eivät ole kyydissä! Soittopuolesta ja sovituksista vastaavat suurimmaksi osaksi Exitin muusikot, mutta siitä se varsinainen meininki alkaa, kun 150 lasta pistää 'ilomoottorin' käyntiin aivan hirveällä innolla! Lähes samaan aikaan julkaistiin vähän pienemmille kuulijoille suunnattu PARASTA LAATUA -levy, jonka tekstit ovat runoilija Anna-Mari Kaskisen taattua käsialaa. Se levy oli jatkoa suositulle 'Lauluvintti' -lastenlevylle. Hieno levy sekin täynnä Antti Vuoren oivaltavia sovituksia.

Kevään aikana ei ole tulossa levyrintamalla mitään uutta, mutta syksyllä sitten rävähtää, kun Exitin juhlalevy näkee päivänvalon! Emme kuitenkaan ole olleet ihan laiskoina, sillä marraskuussa näki vihdoin päivänvalon ensimmäinen osa siitä suuresta EXIT -laulukirjasta, jota olemme jo kuusi vuotta väsänneet! Nimeksi tuli: "EXIT, kaikki laulut 1987-1999". Toinen osa ilmestyy ensi syksynä 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Emme yksinkertaisesti saaneet kaikkia lähes 200 laulua järkevästi mahtumaan yhteen kirjaan, joten näin se sitten meni. Niissä riittää kyllä laulamista ja kitaramiehille treenaamista!

Niin, sellainen uutinen on ihan pakko vielä mainita, että juuri ennen joulua tuo hieno NORDIC PRAISE-CD sai kultalevyn! Se ei ihan tavallista ole tänä päivänä hengellisessä musiikissa eikä muutenkaan ja tämä oli vielä englannin kielellä! Levy yllätti meidät kaikki ja laulut ovat levinneet Suomesta aika moneen maahan! Olen siitä kyllä tosi iloinen ja onnellinen!

Se, mitä tapahtuu musiikkirintamalla taas jatkossa, on arvoitus itsellekin. Jotain voin siitä kuitenkin jo paljastaa. Olen miettinyt ja työstänytkin eräänlaista huumorilla höystettyä, mutta kuitenkin vakavaa levyä, jolle annoin työnimeksi 'protestilevy' vähän niin kuin Reformaation kunniaksi. Kyllä se sieltä joku päivä varmaan putkahtaa, kun kukaan ei odota tai arvaa... Hiukan olen myös suunnitellut jatkoa Ylistys-CD:lle, josta ihmiset on niin paljon pitäneet. Uusia lauluja on moni tullut kysymäänkin ja tuntuukin, että tuollaista suomalaista ylistyshenkistä musiikkia tarvitaan lisää. Voi olla, että ehkä ensi vuonna sellainen on tulossa, mutta siihen täytyy heti lisätä tuo rakkaalta appiukoltani opittu lisäys "jos Herra suo".

Kuten näette, tällaista melko lailla normaalia ja rauhallista tämä muusiikkityö on... Jos jossain sopivasti tiet osuu kohdakkain, tule ihmeessä moikkaamaan ja juttelemaan! Siunausta, iloa ja valoa syksyyn ja talveen!

Kangasalla alkukeväästä 2017 AD.
Pekka Simojoki

sivun alkuun


Simojen kuva  
Suunnittelu ja toteutus: Vexi Savijoki