Pekka Simojoki
 

Ajankohtaista

Kuulumisia

Terveisiä täältä Kangasalta keväisen auringon jo kurkistellessa harjun takaa. Näin on taas yksi talvi pikkuhiljaa taittumassa. Meikäläiselle tämän vuoden vaihtuminen on merkinnyt yhden rajapyykin ohittamista, sillä minä täytin pyöreitä vuosia! Enpä kerrokaan, kuinka paljon tuli mittariin, mutta matemaattisesti lahjakkaat osaavat sen varmaan laskea, kun paljastan, että minulla on nyt 20 vuoden kokemus siitä, mitä on olla 40 vuotias!

Tätä ihmiselämän yhtä merkkipaalua juhlimme hartaasti. Ensinnäkin EtCetera -kuoro yllätti meikäläisen perusteellisesti vähän ennen joulua. Minut nimittäin huijattiin 'keikalle' Riihimäen vankilaan, mutta vankilan pihalta minut kidnapattiin 'pahaa aavistamatta' silmät sidottuina juhlaan, jossa oli mukana noin 120 ystävää vuosien varrelta! Harvoin minua onkaan noin täysin jymäytetty! Olipa yllätys kerrassaan!

Joulun ja uuden vuoden päivät vietimme perheen kanssa Afrikassa, tällä kertaa Tanzaniassa. Ensimmäinen viikko pyörittiin mantereen puolella alkaen Kilimanjaro-vuoren juurella sijaitsevasta Moshin kaupungista. Sieltä jatkoimme Ngorongoron ja Serengetin kansallispuistoihin, joissa näimme valtavasti villejä eläimiä, leijonia, norsuja, kirahveja, leopardeja ja ties mitä. Pääsimmepä todistamaan senkin, kuinka leijonat kaatoivat puhvelin keskellä kirkasta päivää ja yhden yön nukuimme teltoissa hyenoiden ulvoessa ulkona. Joulua vietimme Mwanzan kirkossa afrikkalaisten ystävien kanssa aika hienoissa tunnelmissa, laulua ja tanssia riitti. Toisen viikon vain lepäilimme Zanzibarin saarella lämpimässä Intian valtameren vedessä pulikoiden. Aivan mahtavan loman sain viettää rakkaitteni keskellä ja vielä Afrikassa, lapsuuden maisemissa.

Suomeen palattuamme kutsuin vielä joukon läheisiä ystäviäni ja työtovereitani Kangasalle viettämään pientä juhlaa tarinoiden, nauraen ja laulaen. Se juhla päättyi meidän omaan kirkkoomme suureen Majataloiltaan. Oli jälleen aivan mahtavaa tajuta, kuinka paljon vuodet ovat tuoneet hienoja ystäviä, joiden kanssa sain ihmetellä ajan kulumista! Kiitos kaikille teille, jotka tavalla tai toisella otitte osaa juhlaan! Kiitos myös kaikille teille tutuille ja tuntemattomille, jotka olette kulkeneet minun kanssani nämä monet vuodet ja vuosikymmenet! Totta on se vanha afrikkalainen sanonta: "Jos sinulla on kiire, kulje yksin, mutta jos haluat päästä pitkälle, kulje yhdessä!" Minä en ainakaan halua pitää kiirettä.

Näin se aika merkillisesti kulkee, sitä ei voi pysäyttää, vaikka haluaisikin. Oleellista on varmaan se, että on sinut itsensä ja ikänsä kanssa. On hyvä muistaa, että ikä ja ikävuodet ovat kaksi aivan eri asiaa! Eräs ystävä onnittelikin sanoen jotenkin näin, että "tämän ikäisenä ei enää tarvitse olla täydellinen, riittää kun on onnellinen!" Niin, ja Jumala on myös luvannut, että "meidän nuoruutemme uudistuu kuin kotkan". Olen sen niin tulkinnut, että vaikka omat voimat vähitellen hiipuvatkin, me voimme yhä heittäytyä nouseviin tuuliin ja lentää kuin kotkat, ei omin voimin, vaan Jumalan voimassa - ja onnellisena!

Nyt elämä jatkuu taas eteenpäin ja töihin on tartuttu. Monet paikkakunnat ja hienot ihmiset siellä jossain odottavat. Kivan on olla liikkeellä ja kiva on palata aina kotiin, jossa asustelemme kolmistaan Arja-vaimoni ja 15-vuotiaan Joonaksen kanssa. Muut lapset ovat jo maailmalla, Heidi jopa opiskelijavaihdossa Englannissa asti. Niin, se tietenkin täytyy mainita, että iloinen ja vauhdikas pikimusta kääpiövillakoira Jedi tuo meidän taloon vielä vähän extra energiaa, ettei päästä vanhenemaan liikaa? Tällaista kuuluu siis tänä keväänä meidän vihreään taloon Kuohunharjun juurella ja Vesijärven rannalla.

Keikkarintamalta

Exitin 30-vuotisjuhlat saatiin juhlittua kunnialla viime syksynä ja juhlakonsertit onnistuivat loistavasti. Tämä alkava vuosi otetaan bändin kanssa aika rauhallisesti, tosin tänä tulevana kesänä meillä on vähän enemmän keikkoja kuin aikaisempina vuosina. Tämän vuoden pääjuttu Exitin osalta onkin varmaan heinäkuussa kovasti odotettu kiertue Unkarissa, edellisestä onkin aikaa jo peräti 14 vuotta. Hienoa päästä taas sinne Balatonin maisemiin Unkarin ystävien vieraaksi. Pitääpä taas alkaa opetella laulujen unkarinkielisiä versioita!

EtCetera -kuoro on tänä keväänä myös liikkeellä melko ahkerasti ja erityisesti nuo majataloillat yhdessä Ilkka Puhakan ja Jukka Jämsenin kanssa vetävät kansaa ja innostavat laulajiakin. Tänä keväänä teemmekin kaksi majatalokiertuetta, ensin helmikuussa ja sitten vielä vappuviikonloppuna, jolloin suuntaamme aina Ouluun ja Raaheen asti. Jos et majataloon ole aikaisemmin päässyt, tule ihmeessä mukaan! Pidempiä ulkomaan reissuja emme tänä vuonna tee, mutta käväisemme kuitenkin pitämässä majataloillan Jaanen kirkossa, Tallinnassa.

Omaan työhöni tuo vaihtelua myös se, että vaimoni Arja lähtee välillä keikalle laulamaan. Joskus saan mukaan myös armoitetun muusikko Sami Aspin, joka tuo kitarallaan ja laulullaan väriä konsertteihin. Enimmäkseen olen kuitenkin edelleen itsekseni tien päällä eri puolilla maata. Ohjelmassa on "mies ja kitara" -konsertteja, majataloja, kouluvierailuja ja monenlaista muuta keikkaa. Tule taas moikkaamaan, kun jossain törmäillään!

Uutta

Tämä vuosi merkitsee musiikkirintamalla melko vauhdikasta jaksoa. Yllätin monet ja ennen kaikkea itseni sillä, että synttärijuhlien merkeissä en kuitenkaan julkaissutkaan musiikkia, vaan kirjan! Monta kertaa on joku tullut keikan jälkeen juttelemaan ja ehdottanut, että minun pitäisi kirjoittaa ylös ne monet keikkatarinat, joita tulee laulujen lomassa kerrottua ja julkaista niistä kirja. Viime keväänä sainkin inspiraation alkaa niitä salaa iltaisin kirjoitella ja vähitellen homma repesi käsistä ihan kunnolla kunnes lopulta tarinoita oli kasassa kokonaista 100 kappaletta. Ne ovat kertomuksia monenlaisista merkillisistä kohtaamisista, hassuista kohelluksista, rukousvastauksista, jännittävistä tilanteista eri puolilla maailmaa ja ennen kaikkea siitä, miten Jumala johdattaa ihan keskellä arkeakin. Annoin kirjalle nimen "MULLAN MAKUA, TAIVAAN TUOKSUA - Keikkamiehen hartauskirja". Jos tykkäät lukea, hankipa se eepos käsiin ja pääset mukaan jännittäville reissuille!

Nordic Praise-CD on edelleen yksi meikäläisen eniten myytyjä levyjä ja uskallan sitä suositella edelleen! Myös levyn arabiankielinen versio on otettu vastaan mukavasti ja nyt onkin ilo paljastaa, että toukokuun lopussa julkaisemme Sansan kesäpäivillä uuden farsinkielisen version, jota siis ymmärtävät sekä iranilaiset että afgaanit! Laulut käännetään Ruotsissa ja äänitetään USA:ssa, joten aika kansainvälistä meininkiä se on. Myös unkarinkielinen versio on tulossa kesäksi ja hebreankielisen yritämme saada ulos syksyllä. Katsotaan, mitkä ovet aukeavat! Keväällä muuten julkaisin kauniin musiikkivideon laulusta "The Name Above All Names". Käypä katsomassa ja jos sinulla on ulkomaisia ystäviä, pistä heillekin! Tästä se löytyy: https://youtu.be/qwEKLKnzLBM

Syksystä raotan verhoa sen verran, että tarkoitus olisi, jos Herra suo, julkaista jatkoa rakastetulle Ylistys-levylle. Sitä on niin monet jo kyselleet, että asiaa alettiin tosissaan suunnitella viime vuonna. Levyn laulut ovat jo kasassa ja äänityksiäkin on jo tehty, joten ehkä joskus syyskuussa olisi tarkoitus juhlia uusia ylistyslauluja! Alustavasti on myös suunniteltu uutta kuorokirjaa syksyyn, joten puuhaa tässä kyllä tulee varmasti riittäämään.

Syksyllä julkaisimme Exitin 30-vuotisen historian kunniaksi uuden levyn "3.0", joka on varmaan yksi bändin parhaista levyistä ever. Siihen kannattaa tutustua! Exit julkaisi myös viimeisen reilun vuoden aikana kaksi EXIT -laulukokoelmaa, joihin on koottu bändin historian kaikki laulut. Niissä kahdessa kirjassa riittää kyllä laulamista ja kitaramiehille treenaamista!

Kuten näette, melkoista haipakkaa tämä meikäläisen muusiikkityö on... Jos jossain sopivasti tiet osuu kohdakkain, tule ihmeessä moikkaamaan ja juttelemaan! Siunausta, iloa ja valoa syksyyn ja talveen!

Kangasalla keväällä 2018 AD.
Pekka Simojoki

sivun alkuun


Simojen kuva  
Suunnittelu ja toteutus: Vexi Savijoki